GlobalTuners

From Qontrol.nl Wiki
Revision as of 16:49, 9 November 2022 by Admin (talk | contribs) (1 revision imported)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

Wat is GlobalTuners?

GlobalTuners is een website waar mensen hun radio-ontvangers kunnen delen. Bezoekers van de website kunnen deze ontvangers vervolgens via het internet bedienen en beluisteren. Over het algemeen zijn deze ontvangers gericht op een breed publiek, de meeste ontvangers kunnen bijvoorbeeld onder andere FM-radio, AM-radio, luchtvaartverkeer, amateurzenders en tijdbakens ontvangen. Deze ontvangers zijn over het algemeen niet goedkoop en staan ondanks dat toch een groot deel van de tijd stil in de kast. Door de ontvangers beschikbaar te maken via GlobalTuners kunnen anderen, die geen geld of simpelweg onvoldoende interesse hebben om zelf een ontvanger te kopen, toch in contact komen met het radiospectrum.

Door het internationale karakter biedt de site ook mogelijkheden voor een grote groep enthousiaste radioluisteraars en zendamateurs. Zij kunnen signalen (inclusief hun eigen signalen) op andere locaties ontvangen, met opstellingen die zij zelf vaak (om financiële redenen, door de omgeving of gewoon door ruimtegebrek) niet kunnen realiseren.

In the beginning...

Ruim tien jaar ontwikkelde Kelly Lindman uit Zweden een toepassing om zijn eigen radio-ontvanger, een ICom PCR-1000, via internet te kunnen bedienen, voor eigen gebruik. Vrienden van Kelly raakten echter ook geïnteresseerd en al snel groeide het project uit tot een grote, commerciële website, DXTuners.com. Ik heb mijn ontvanger, ook een PCR-1000, destijds beschikbaar gesteld via DXTuners, omdat deze bij mij toch vooral lag te verstoffen, en omdat ik zelf op zoek was naar een oplossing om mijn ontvanger via internet te gebruiken. Enkele laren geleden besloot Kelly om het gebruik van de website gratis te maken. Eind 2007 raakte ik meer betrokken bij DXTuners en ben ik begonnen met het ontwikkelen van nieuwe server-software. Deze software had in het begin nogal eens problemen (net als de oude software overigens), maar bood wel ondersteuning voor Windows en was gericht op een beter veiligheidsmodel. Vervolgens heb ik het beheer van de website grotendeels overgenomen, waarna Kelly kon beginnen aan een nieuw project: HamSphere. Omdat ik niet erg tevreden was met de oude website, en vooral de implementatie in Java, heb ik ook deze volledig herschreven in PHP. Inmiddels is GlobalTuners al iets meer dan een jaar on-line.